„Święto Plonów”
Za nami największe w powiecie gospodarskie święto rolników, czyli tzw. „Święto Plonów”. Gospodarzem tegorocznej uroczystości było miasto Koszalin – kulturowo, gospodarczo i społecznie nierozerwalnie związane z Powiatem Koszalińskim.
Zgodnie z chrześcijańską tradycją, uroczystość rozpoczęto mszą świętą dziękczynną celebrowaną przez J.E. Ks. Biskupa Krzysztofa Zadarko w Katedrze Niepokalanego Poczęcia NMP, po której nastąpił przemarsz barwnego korowodu delegacji gminnych z wieńcami dożynkowymi na plac imprezy. Orszak poprowadził Zespół Pieśni i Tańca „Pyrzyce”.Kulminacyjnym momentem uroczystości był ceremoniał dzielenia chleba, wręczonego gospodarzom przez tegorocznych starostów dożynek pana Konrada Pluto – Prądzyńskiego z Jamna oraz panią Dorotę Stankiewiczz gminy Mielno.
Gwoździem programu był pokaz kulinarny pani Bożeny Dykiel, przygotowującej potrawy w asyście gospodarzy uroczystości: starosty Romana Szewczyka, prezydenta Piotra Jedlińskiego oraz kucharza mieleńskiej restauracji Royal Park. Specjalny upominek dla gwiazdy kulinarnej w postaci wielkiego bochna chleba wręczył Wiejski Stół Dąbrowa, znany i ceniony w powiecie ze smacznych wyrobów kulinarnych.
Najbardziej zasłużonym gospodarzom poseł na sejm RP Stanisław Gawłowski oraz wicestarosta Andrzej Leśniewicz wręczyli honorowe odznaczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Zasłużony dla rolnictwa”. W programie tegorocznych dożynek znalazły się również: konkurs „Kobieta Aktywna Powiatu Koszalińskiego” , konkurs na „Najpiękniejszy wieniec dożynkowy”, rozstrzygnięcie I etapu powiatowego konkursu „Rozwojowe i przyjazne środowisku sołectwo”, konkurs Powiatu Koszalińskiego na „Najładniejsze stoisko”, konkurs kulinarny „Zachodniopomorski specjał z ziaren zbóż i produktów zbożowych”, czy warsztaty rękodzielnicze, w których eksperci pokazywali jak wykonać profesjonalny wieniec dożynkowy i zrobić efektowne ozdoby ze słomy.
Uroczystość zakończył koncert zespołu w rytmie disco polo - Bayer Full.