Sprzeciw wobec stanowiska Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego

31.03.2023

31 marca 2023 roku w sali 300 Urzędu Miejskiego w Koszalinie odbyła się konferencja prasowa na której Przewodniczący Rady Miejskiej Jan Kuriata odczytał stanowczy sprzeciw wobec stanowiska Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego o dopuszczeniu rosyjskich i białoruskich sportowców do udziału w przyszłorocznych Igrzyskach Olimpijskich w Paryżu.

Poniżej znajduje się jego treść:

Koszalin, 31 marca 2023 rok

Szanowni Państwo,

W odpowiedzi na apel Rady Miejskiej Iwano-Frankiwska z dnia 10 marca 2023 roku,  wystosowany do miast partnerskich, w tym również do Miasta Koszalina, wyrażamy stanowczy sprzeciw wobec stanowiska Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego o dopuszczeniu rosyjskich i białoruskich sportowców do udziału w przyszłorocznych Igrzyskach Olimpijskich w Paryżu.

Od ponad roku trwa, niczym niesprowokowana i nieuzasadniona rosyjska inwazja w Ukrainie, wspierana przez rząd białoruski. Bombardowane są obiekty i infrastruktura cywilna, w tym również obiekty sportowe. Codziennie giną obywatele Ukrainy, a tysiące kobiet i dzieci zmuszone zostały do pozostawienia swoich domów i migrację do innych krajów.

Widzimy i bardzo dobrze rozumiemy, co dzieje się tuż za granicami naszego kraju, jak trudne i niebezpieczne stało się życie naszych sąsiadów. Przez ostatni rok rosyjskiej agresji mieszkańcy i władze Koszalina czynnie i z dużym zaangażowaniem pomagają mieszkańcom miasta partnerskiego Iwano-Frankiwska oraz uchodźcom z Ukrainy.

Dlatego też uważamy decyzję Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego za szokującą i oburzającą.  My, radni Rady Miejskiej w Koszalinie wraz z Prezydentem Miasta Koszalina popieramy apel Rady Miejskiej Iwano-Frankiwska, gdyż rolą lokalnych, państwowych i światowych społeczności jest protestowanie i wyrażanie stanowczego „NIE” dla zupełnie niezrozumiałego podejścia Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego.

Ta decyzja jest absolutnie haniebna i niedopuszczalna w chwili, gdy ukraińscy sportowcy musieli pozostawić działalność sportową  i włączyć się w obronę Ojczyzny. Właśnie teraz, gdy debatowana jest decyzja o udziale rosyjskich i białoruskich sportowców w Igrzyskach Olimpijskich, ukraińscy sportowcy giną na froncie lub walczą z bronią w ręku o wolność i bezpieczeństwo swoich bliskich.

W przestrzeni publicznej wyraźnie wybrzmiewa również protest przedstawicieli Polskiego Rządu wskazujący, że w czasie gdy wolne, demokratyczne kraje jednoczą swoje siły dla wsparcia Ukrainy w walce ze zbrojną agresją Rosji, wspieranej przez Białoruś, Międzynarodowy Komitet Olimpijski poszukuje szczególnych form udziału zawodników z tych państw w międzynarodowych zawodach sportowych.

Nie ma i nie mogą być akceptowane działania, które wykorzystują sport do legitymizacji brutalnej i agresywnej wojny Rosji z Ukrainą. Dopóki trwa konflikt zbrojny uważamy za konieczne całkowite wykluczenie Rosji i Białorusi, nie tylko z rywalizacji sportowych, ale z wszelkich form współpracy na płaszczyznach sportowych, kulturalnych i gospodarczych.

Prezydent Miasta Koszalina                                               Przewodniczący Rady Miejskiej

wraz z radnymi Rady Miejskiej

Piotr Jedliński                                                                            w   Koszalinie

Jan  Kuriata

Alert

Program Kocham Koszalin wszedł w życie! Dołącz do nas i ciesz się zniżkami oraz specjalnymi ofertami. Więcej informacji na stronie.

Zamknij pasek z informacjami Zatrzymaj przewijanie się paska informacyjnego

Miejski Rzecznik Konsumentów

MIEJSKI