Twórz z nami Listę Produktów Tradycyjnych
Pomorze Zachodnie to bogaty kulturowo obszar, który może pochwalić się tradycyjnymi, kulinarnymi specjałami. Wiele z nich bierze udział w lokalnych konkursach, wystawach czy jarmarkach, przez co są rozpoznawalne na naszym kulinarnym rynku już od lat, a część zaczynamy dopiero poznawać. Dobrym narzędziem do odkrywania i dokumentowania naszych rodzinnych smaków jest Lista Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
To spisywany systematycznie katalog naszych polskich, żywnościowych produktów, których specyficzny charakter i właściwości wynikają z zastosowania historycznie ugruntowanych i udokumentowanych metod produkcji. Cieszy więc fakt, że doceniono tradycję wytwarzania już 56 produktów z województwa zachodniopomorskiego, bo właśnie tyle pozycji z naszego regionu znajduje się na LPT.
Wszystkie mogą pochwalić się długoletnią i niezmienną recepturą oraz charakterystycznym, wyjątkowym smakiem. Najnowsze na liście produkty z Pomorza Zachodniego to miody leśne z Tuczna Drugiego oraz zupa „nic”. Tradycja wytwarzania tych miodów sięga lat 60. XX wieku i zapoczątkowana została przez jednego z ówczesnych leśniczych. Historia drugiego, słodkiego produktu - zupy „nic”, odkryta została podczas IV edycji konkursu „Poszukiwacze Smaków”, organizowanego przez Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego.
Zachęcamy do tworzenia Listy Produktów Tradycyjnych.